Bevallen in water

Een badbevalling is –zoals het woord al doet vermoeden- een bevalling die geheel of gedeeltelijk in een bad plaats vindt.

Een normaal bad is niet veilig en groot genoeg: je hebt beperkte bewegingsvrijheid door de beperkte breedte en diepte. En er is onvoldoende ruimte voor verloskundige onderzoeken. Daarom zijn er speciale bevallingsbaden ontwikkeld – die wij verhuren.

Water: een natuurlijke pijnstiller

Warm water is een van de meest veilige en effectieve manieren om de intensiteit van de weeën te verzachten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich ontspannen, waardoor endorfine wordt aangemaakt; endorfine werkt pijnstillend.

Water maakt je gewichtloos, bewegen gaat daardoor makkelijker. Je kunt makkelijker van houdingen wisselen om de weeën op te vangen. Het wisselen van houdingen bevordert de bevalling.

Het warme water zorgt er ook voor dat je vagina en perineum zachter en soepeler worden, wat de kans op inscheuren kleiner maakt.

Bevallen in water kan extra fijn zijn bij:

Voor- en nadelen van een badbevalling

Bevallen in een bevalbad is tegenwoordig populair! 

Voordelen: 

Warmte als natuurlijke pijnstilling, het water maakt je gewichtloos, zo beweeg je makkelijker met je hoogzwangere buik en bekkenklachten nemen af

Natuurlijke overgang voor je baby 

Minder kans op inscheuren 

Snellere ontsluiting van de baarmoedermond 

 

Nadelen: 

Neemt veel ruimte in ( gelukkig is daar de cocon A en B, deze zijn kleiner!) 

Vullen kost tijd ( test van te voren hoeveel druk er achter jullie kraan zit!) 

Het lukt niet altijd om er ook in te bevallen